2011. szeptember 8., csütörtök

A Hajmosás Evangélium

Ez egy olyan téma, amely mindenkit érint, kivéve aki kísérletezik az öntisztulással.Egy tanárnőm kipróbálta, 6 hónap után indult be körülbelül ...de beindult! Na mindegy.
Sok bloggerinánál olvastam, hogy számára teljesen alap dolgokat ír le egy bejegyzésben, és emiatt bután is érzi magát, mert olyanokról magyaráz, amit mindenki tud és Hoppá itt jön a meglepetés, mert sok embernek mondtak újat.Hisz ahány ház annyit szokás, és a hajmosásnál aztán van mire figyelnünk, ha szeretnénk közben valóban ápolni a hajkoronánk, nem pedig, csak azt hinni.




Hajmosás előtt:


Kifésüljük a hajunkat, mert egy kócos hajból még kócosabb lesz mosás után. Erre a célra NEM fém hajkefét használjunk, hanem műanyagot, melynek sörtéi végén kis gombócok vannak, így nem sértjük fel vele a fejbőrt. Ugyanis a hajkefével fésülködés közben nyugodtan masszírozhatjuk a fejbőrünket, mellyel serkenthetjük a hajnövekedést. A fésülködést lentről kezdjük, és fokozatosan haladunk felfelé, így elkerüljük a csomókat. Tehát gyengébbek kedvéért először a hajad alsó 8-10 centijén húzod át, legközelebb még feljebb emeled,  s legvégül a tövektől húzod egészen a hajvégekig.


Kikészítünk egy törülközőt amelybe csak a hajunkat fogjuk törölni. Lehetőleg jó nedvszívó képességűt válasszunk.


Ha ez megvan elővesszük a samponunkat és 1darab Hajpakolást.
Kulcsfontosságú lépés a megfelelő sampon kiválasztása, melyről írhatnék akár külön bejegyzést is, de megpróbálom lerövidíteni. Vegyetek normál sampont, az remélhetőleg nem tesz nagyobb kárt a hajatokban. Egy samponnak mi a feladata? A TISZTÍTÁS. Ezt rengetegen elfelejtik. Aki száraz fénytelen töredezett hajra való sampont használ, remélhetőleg valami jó olajosat, annak elmondom az ilyen hajra a gyógymód nem más mint a FODRÁSZ. Aki zsíros hajra való sampont használ az csak azt éri el vele, hogy kiszárítja a fejbőrét, amelyre, hogyan fog reagálni? Még jobban visszazsírosítja! Úgyhogy óvatosan ezekkel. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a samponunk feladata a zsír és szennyeződés eltávolítása.
 És az 1 darab hajápoló szer.Igen, sajnálom többre nem lesz szükség. A haj olyan mint a gyomrunk, ha éhesek vagyunk akkor bevágunk 1 adag ételt, de nem bírunk végtelenül zabálni (tisztelet ? a kivételnek) és ha 3adagot eszünk meg akkor az ellentettjét érjük el, ugye?:) Hisz valószínűleg a wc-ben fog visszaköszönni. Így van ez a hajunkkal is ha megkapja azt az 1 adag ápolást, ami tartalmazza mindazt amire a hajunknak szüksége van, akkor utána megtelik hiába kenünk még rá háromfélét.




Hajmosás:


Akik 1-3 naponta mosnak azoknak elég az egyszeri samponos átmosás, míg akik 5-7naponta, azok mossák át 2x. Persze figyelembe kell venni a szennyeződés mértékét! Akik 3 naponta mosnak hajat, és nem éri őket durva környezetszennyezés azoknak például festés után nincs is szükségük samponos átmosásra, mert lemossa a festék.
A naponta mosást senkinek nem ajánlom, borzasztóan tönkre teheti a fejbőrt, és extra súlyos zsírosodás fog kialakulni.


A sampont előbb a tenyerünkbe nyomjuk majd eloszlatjuk a teljes fejbőrön. A haj hosszára nem kell sampont kenni, mert a fejbőrünkre került felhabzott sampon eljut majd a hajvégekig, és annyi bőven elég. Finoman,ujjbegyeinkkel masszírozva mossuk a fejbőrt, semmi erőteljes dörzsölő, durva műveletet nem végzünk, és amelyik fodrász úgy mossa a hajatokat, küldjétek el a picsába!


Hajunkat meleg, nem forró! nem hideg! vízben, hanem kellemes meleg vízzel mossuk. A forró víz zsírosodásra készteti a fejbőrt, ezért akik ilyen problémával szenvednek azok használhatnak meleg langyos vizet, de semmiképp sem hideget, mert attól megfázhatnak a hajhagymák és hullani fog!


Ha készen vagyunk a mosással, finoman! kicsavarjuk a hajunkból a vizet, elővesszük a törülközőt, melyet csak a hajunkra használunk és finoman felitatjuk róla a vizet! FEL ITATJUK, nem dörzsöljük fénysebességgel! Óvatos mozdulatokkal, ugyanis a vizes haj extra sérülékeny!


Ezután felvisszük a hajpakolást a hajunkra,belemasszírozzuk finoman, kihagyva a töveket.Hajtöveink zsírosítását megoldja a szervezetünk! Akinek száraz a haja, az 2-4 centire a hajtövektől kezdje, akinek zsíros, 10centire meg sem kell közelítenie a töveket!:)




Alaposan! leöblítjük, majd finoman felitatjuk a vizet.
  
Hajban maradós balzsam helyett ajánlanám a Hajolaj használatát. Még a vizes hajon, szárítás előtt.


A vizes hajat nem szabad fésülni, kizárólag az ujjainkkal szabad átfésülni!


Szárítás:


Aki a természetre bízza a szárítást, az előtte mindenféleképpen szárítsa meg a töveket! Tök mindegy, hogy nyár van akkor is legalább törülközővel alaposan felitatni a tövekről a nedvességet. A fejbőr ne maradjon vizes! Mert ha megfáznak a hajhagymácskáink hajhullás lesz a következmény.


Akik igénybe veszik a hajszárító szolgáltatásait, tartsák 20centire a hajuktól, mert különben nem csak száradni fog, hanem kiszáradni is. És ne használjanak rá hideg levegőt. Ha kiégett a fűtőszál ideje újat venni!:)


Hajvasalás előtt ne használjatok lakkot, se semmi mást , mert beleég! Ügyeljetek arra, hogy addigra a hajolaj is szívódjon be. (Hővédőről nincs tapasztalatom, mert nem értem a funkcióját, hisz elvileg attól véd ami kisimítja a hajam, a hő. Ha pedig hőálló, akkor nem tudja a hő kivasalni.Ha pedig nem hőálló akkor beleég? Hát nem értem:D)


 Akinek komolyabb hajproblémája van, ami remélem most már világossá vált, hogy nem a sampon fogja megoldani, forduljatok szakemberhez! Ajánlanám Szabó Anikó hajanalitikust.

Remélem segítettem!:)

2 megjegyzés:

  1. nagyon jó lett a bejegyzés és a képek..! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Ezt a viszonylag uncsi témát legalább képekkel fel kellett, hogy dobjam:D

    VálaszTörlés